Matråd 130312
Närvarande: Rafael, 5:an, Nora 2:an, Bernard, 2:an,
Pontus, 3:an, Elsa, 1:an, Louise, 4:an, Tova, 3-4:an, Isac, 9:an, Isa, 9:an,
Jonathan, 8:an, Maja, 6:an, Elin, 6:an, Selma, 7:an, Lovisa, 7:an, Jakob, 8:an,
Lärare Malin, Rektor Birgitta, Kökspersonal Anne-Maj och Ann-Kristin samt
sekreteraren och Föräldraföreningsrepresentanten Åsa
Sinnika Sandberg , Limagården kunde inte närvara, men frågor
besvarades per telefon och information har bifogats protokollet.
Frågestund
Varför är potatisen oskalad?
Det var ett försök, numera färdigskalade.
Det var ett försök, numera färdigskalade.
Varför är potatisen hårda?
Använder en fast potatissort, för annars går potatisen sönder och det blir oaptitligt när vi är många som ska ta ur samma form. Potatisen kokas i ugnen och det gör kanske att den upplevs hård.
Använder en fast potatissort, för annars går potatisen sönder och det blir oaptitligt när vi är många som ska ta ur samma form. Potatisen kokas i ugnen och det gör kanske att den upplevs hård.
Kan vi få grönsakerna oblandade?
Det ska helst serveras svenska grönsaker. Det finns alltid rivna morötter och pizzasallad. På vintern blir det dessutom väldigt dyrt att servera bara tex gurka och tomat. En måltid får kosta ca 8-9 kr.
Det ska helst serveras svenska grönsaker. Det finns alltid rivna morötter och pizzasallad. På vintern blir det dessutom väldigt dyrt att servera bara tex gurka och tomat. En måltid får kosta ca 8-9 kr.
Är det svensk mat?
Se bifogade bilagan.
Se bifogade bilagan.
Vad är det för fisk?
90% färsk MSC-fiskad sej.
90% färsk MSC-fiskad sej.
Varför hel falukorv?
Det blev så denna gången, men vet inte varför.
Det blev så denna gången, men vet inte varför.
Varför är kalopsen seg och ibland mycket fett?
Otur att det var segt! Det är mer fett i fläskköttsgrytor.
Otur att det var segt! Det är mer fett i fläskköttsgrytor.
Varför får vi inte blodpudding längre?
Den rätten är inte tillräckligt bra ur näringssynpunkt.
Den rätten är inte tillräckligt bra ur näringssynpunkt.
Varför får vi inte tacos?
För dyrt! Kökspersonalen lägger in ett önskemål om tacos till hösten när grönsakerna är som billigast.
För dyrt! Kökspersonalen lägger in ett önskemål om tacos till hösten när grönsakerna är som billigast.
Varför är det slut av viss mat för oss som äter sist?
Maten skulle räcka till alla, men det kastas för mycket mat. Ta hellre två gånger. Det är svårt att veta hur mycket som går åt av det vegetariska alternativet eftersom det är nytt för detta läsår.
Maten skulle räcka till alla, men det kastas för mycket mat. Ta hellre två gånger. Det är svårt att veta hur mycket som går åt av det vegetariska alternativet eftersom det är nytt för detta läsår.
Varför soppa på fredagar? Vi vill ha godast mat på fredagen!
Inte alltid längre. Nu är det soppa var 3:e eller var 4:e vecka.
Inte alltid längre. Nu är det soppa var 3:e eller var 4:e vecka.
Kan vi få mjukt bröd till fisken, för alla äter inte fisk?
Det är väldigt gott, nyttigt och bra med fisk. Vill lära eleverna detta. Det finns en risk att det äts mindre fisk om det serveras bröd.
Det är väldigt gott, nyttigt och bra med fisk. Vill lära eleverna detta. Det finns en risk att det äts mindre fisk om det serveras bröd.
Vad är det för ris?
Jasmin- eller matris.
Jasmin- eller matris.
Kan det finnas mer kryddor att smaksätta maten med?
Det finns alltid svartpeppar och citronkrydda till fisken. Det har gjorts försök, men det har missbrukats. Kryddorna har kommit på annat än maten. Grillkrydda innehåller för mycket salt och det är inte bra.
Det finns alltid svartpeppar och citronkrydda till fisken. Det har gjorts försök, men det har missbrukats. Kryddorna har kommit på annat än maten. Grillkrydda innehåller för mycket salt och det är inte bra.
Det behövs informeras
om vår mat. Hur gör vi?
Diskutera mat i klassen i samband med att protokollet kommer.
Diskutera mat i klassen i samband med att protokollet kommer.
Varför får vi inte köttbullar och makaroner?
Inte lika ofta längre. Det är bestämt att skolan ska servera mindre halvfabrikat. Det blir för dyrt att rulla köttbullar till alla, därför blir det som idag ”färs i ugn”.
Inte lika ofta längre. Det är bestämt att skolan ska servera mindre halvfabrikat. Det blir för dyrt att rulla köttbullar till alla, därför blir det som idag ”färs i ugn”.
Var är örat som mäter ljudvolymen?
Det gav aldrig något utslag.
Det gav aldrig något utslag.
POSITIVT MED MATEN I BLÄSHAMMAR
Från eleverna:
-Det vegetariska alternativet.
-Salladsbuffén.
-Cous cous.
-Mattiderna är bra, de flesta har 20-30 minuter på sig. Det kommer bli bättre till hösten, när 8:or och 9:or går på PS-skolan.
-Salladsbuffén.
-Cous cous.
-Mattiderna är bra, de flesta har 20-30 minuter på sig. Det kommer bli bättre till hösten, när 8:or och 9:or går på PS-skolan.
Från kökspersonalen:
-Eleverna äter bra!
-Det äts mycket grönsaker speciellt bland de äldre eleverna.
-Det äts mycket grönsaker speciellt bland de äldre eleverna.
Information och fakta
Matsedeln
Är gemensam för Varbergs kommuns alla matsalar för barn i
skola och omsorg. Matsedeln beslutas i en nätverksgrupp där vi jobbar med
näringsberäknade recept och produkter som passar vår tillagning. Självklart
försöker vi anpassa maträtter efter barnens önskemål i den mån vi kan.
Matsedeln är uppbyggd kring livsmedelverkets riktlinjer och är näringsberäknad
och kvalitetssäkrad och anpassad till barns ålder och behov.
Måltidsordning
Frukost 15-20% Lunch
30-35% Mellanmål 10-15%
Maten lagas mestadels från grunden med undantag för vissa
färsrätter så som köttbullar och pannbiff och vissa fiskrätter såsom sprödbakad
fisk dessa rätter serveras vid ett tillfälle vardera. (Pannbiff och köttbullar
innehåller svenskt nötkött och sprödbakad fisk är msc märkt)
Köttfärsrätter gör vi på svensk nötfärs med Scan som
leverantör. Köttgrytor görs på svenskt nötkött med Scan som leverantör. Vi
serverar även fläskkött i grytor även där är svenskt kött från Scan. Även korv
är från Scan.
Kyckling är från Kronfågel. Fisk som används till gratänger
och ugnsbakad är färsk msc märk fisk från Feldts fisk som leverantör
Vi jobbar för att ekologiska produkter som vi använder skall
nå upp till 25 % Nuvarande siffra är 19-20% Vi försöker också vara miljösmarta
och minska svinnet och välja rätt produkter Allt i från kryddor till köttet.
Vårt arbete är i ständig utveckling för att göra maten så
god, näringsrik och säker som möjligt.
Här ingår även ett gediget arbete med egenkontroll och Haccp
(spårbbarhet,temperatur dokumentation mm)
Önskar ett lyckat möte och återkoppla gärna till oss på
Limagården
Sinnika Sandberg
sinnika.sandberg@varberg.se
0340 6607718
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar